Klik voor meer producten.
No products were found.
Blog categorieën
Laatste reacties
Geen reacties
Blog zoeken
Tags
Onlangs bekeken
Geen items

Gebroken headstock

Geplaatst op5 Jaren geleden door
Favoriet2

Gibson ES-335 Custom met een gebroken headstock

Helaas komt het nogal eens voor dat een headstock breekt. Met name van gitaren waar de truss-rod van de bovenkant bereikbaar is. Doordat hier het kanaal is gefreesd waar de truss-rod doorheen loopt, blijft er weinig hout over die voor voldoende stevigheid zorgt. Er hangt al gauw zo'n 50 Kg. aan snaarspanning aan de kop. Bij een flinke klap of val van de gitaar begeeft de kop het en zitten we met een verdrietige gitarist :-(

Telefoon

Zo kreeg ik een telefoontje met de vraag of ik zijn Gibson ES-335 Custom kon repareren. De gitaar was gevallen met als gevolg een gebroken headstock. Terwijl de gitaar in de koffer zat! Het is niet het eerste geval dat ik meemaak dat de koffer is omgevallen met de gitaar erin en dat toch de kop is gebroken. Gelukkig zijn deze breuken zeer goed te repareren, zolang er niet aan 'geknutseld' is. Het eerste wat je moet doen is zo snel mogelijk de snaarspanning eraf te halen zodat de schade niet groter wordt. Ook kan je de stemmechanieken eraf halen wat vaak een hoop gewicht scheelt.

Het passen...

De breuk van deze Gibson was vrij gecompliceerd omdat er vezels waren die oorspronkelijk dieper in de hals lagen, maar nu er boven op zaten. Het was dus niet zomaar een kwestie van lijm ertussen en de boel op elkaar klemmen. De kop moest er helemaal af en zat alleen nog aan het kopfineer vast. Toen uiteindelijk de kop eraf was kon ik alles nakijken en opnieuw de kop passen op de hals om de passing te controleren.

  Gibson kop gebroken

Nadat de passing perfect was en ik de klemmen bij elkaar heb gezocht, kon ik beginnen met het lijmen van de breuk. Door de vele vezels die uitsteken aan de binnenzijde van de breuk, krijg je een perfect lijmoppervlak zodat je een uiterst solide verbinding krijgt. Extra verstevigingen zijn absoluut niet nodig want de lijm is sterker dan het hout zelf. De volgende dag kunnen alle klemmen eraf en kan er begonnen worden met het afwerken.

Helaas blijft deze reparatie niet onopgemerkt en blijf je altijd wel een beetje zien. Maar gelukkig ging de klant akkoord met een mini-sunburst om de reparatie te verbloemen. Na het spuiten van de sunburst, kon ik met blanke cellulose lak de hals verder afwerken en polijsten. Het eindresultaat is perfect en is precies zoals het originele spuitwerk uit de Gibson fabriek.

Schrijf een reactie
Laat een antwoord achter
Gelieve login om te reageren.

Menu

Instellingen

Klik voor meer producten.
No products were found.

Maak een gratis account om geliefde items te slaan.

Aanmelden

Maak een gratis account voor het gebruik van verlanglijstjes.

Aanmelden