Klik voor meer producten.
No products were found.

Gebruiksaanwijzing


Met deze fret calculator kan je makkelijk de fret posities berekenen om de sleuven te zagen in het fretboard. De mensuur van een instrument is het gedeelte waar de snaren vrij kunnen trillen (zie de afbeelding). Geef bij de schaal lengte (mensuur) de gewenste lengte in. Je kan de lengte ingeven in millimeters of inches.


De calculator berekent direct alle posities. De maten die worden getoond zijn in het hart van de fret. Dat wil zeggen: het midden van de te zagen sleuf.

Het beste is de eerste kolom (Nut tot fret) te gebruiken en te rekenen vanaf de bovenzijde van het fretboard (nut).


Als je van fret naar fret rekent, dan kunnen er gemakkelijk fouten ontstaan en is het veel minder nauwkeurig. Het meest zuivere is als je een liniaal op het fretboard klemt, gelijk met de bovenzijde, en op deze manier alle fret posities aftekent. Loop, als je alle posities hebt afgetekend, alle maten nog eens goed na. Een foutje is snel gemaakt.


De oranje gemarkeerde posities (12 en 24) zijn de octaven. De 12e positie is precies de helft van de opgegeven mensuur.


De calculator kan voor vele snaarinstrumenten gebruikt worden. In totaal worden er 24 fret posities berekend, maar deze hoef je niet allemaal te gebruiken. Dit verandert niks aan de mensuur en alle maten blijven hetzelfde.De meeste voorkomende mensuur lengtes:

  • Klassiek gitaar - 650mm
  • Gibson - 24.75" / 629mm
  • Fender - 25.5" / 648mm
  • PRS - 25" / 635mm

Menu

Instellingen

Klik voor meer producten.
No products were found.

Maak een gratis account om geliefde items te slaan.

Aanmelden

Maak een gratis account voor het gebruik van verlanglijstjes.

Aanmelden